Gå til forsiden
For deg som prøver å bli gravid
 | SnartMamma | NybaktMamma |
søndag 17. desember 2017
IVF-geni eller svindler? Skriv ut E-post
Skrevet av Ove Brandt   
onsdag 15. august 2007

ARGCHan er Storbrittanias mest suksessrike IVF-lege, med en formue på over 40 millioner norske kroner. Hvorfor har Mohamed Taranissi mistet lisensen til å drive klinikken sin, Assisted Reproduction and Gynaecology Centre i London, etter å ha hjulpet til med å frembringe mer enn 10.000 barn?

En dom fra overvåkingsorganet the Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA), sier han må oppnevne en annen lisenshaver for å kunne drive klinikken videre. Hans søsterklinikk, the Reproductive and Genetics Institute, må stenge. Dommen sier at han fortsatte å behandle pasienter uten gyldig lisens. Minst 6 par planlegger å gå til rettslige skritt.

For noen er han en mirakelmann, en lege som bare har sine pasienters interesse for øyet. For andre, spesielt fra de medisinske fertilitetsmiljøene, er han en farlig villmann, som gjentatte ganger tilbyr kvinner unødvendige kurer og behandlinger som ikke er beviselig effektive.

Hva er sannheten?
IVF er en gigantindustri i Storbritannia. Over 30.000 pasienter gjennomgår IVF hvert år. Pasientene kan velge mellom mer enn 100 fertilitetsklinikker , alle ivrige etter å tiltrekke seg desperate "kunder". HFEA gir ut lister hvert år som skal vise hvilke klinikker som er best.

Siden Taranissi begynte sin praksis i 1995, har han toppet denne rating-listen hvert eneste år. Nær 40% av alle som gjennomgår behandling hos ham lykkes. Dette er er nesten dobbelt så bra som landsgjennomsnittet. Så langt har han hjulpet til med å frembringe mer enn 10.000 etterlengtede babyer.

Men, Taranissi står også på en annen liste. HFEA gir også ut en liste over hvilke klinikker som følger gjeldende lover og regler på området. Og på denne listen står han nest nederst!

Han beskyldes for uortodoks praksis og uakseptabel fortjeneste. En tidlgere pasient sier til DailyMail at "Den eneste lyden du hører på venterommet er den konstante malingen til kredittkortleseren fra kontoret ved siden av".

Med en antatt formue på over 40 millioner kroner er han ikke bare den mest suksessrike fertilitetslegen i Storbritannia, men også klart den rikeste. Men han gjør ikke noe nummer ut av rikdommen sin. Han bor riktignok i en fornem toppleilighet en kort spasertur fra klinikken. Men ellers har han ingen luksusvaner. Han jobber ofte til 21 hver kveld, som regel også i helgene, og har ikke hatt ferie på 5 år. En nabo sier: "Han jobber alltid. Syv dager i uka. Hvis jeg ser ham, er det som regel når han kommer hjem fra jobb sent på kvelden. Han er en beskjeden mann som ikke vifter med rikdommen sin."

Det er ingen mangel på kvinner som prøver å få en avtale på klinikken til Taranissi. Ofte er det kun ståplasser tilgjengelig på venterommet.

Det er hva som skjer på innsiden, under konsultasjonene, som er årsaken til kontroversene. Gjennom flere år har Taranissi fått kritikk fra andre fertilitetseksperter for å foreskrive ikke-annerkjente og svært dyre behandlinger.

I tillegg til vanlige IVF-prosedyrer anbefaler han ofte komplekse serier med blodprøver. Han gir gir injeksjoner som han hevder forbereder livmoren til å ta imot et embryo, samt motvirker negative reaksjoner fra immunforsvaret.

Fertilitetseksperter hevder at det ikke finnes bevis for at denne behandlingen har effekt. I tillegg sier de at enkelte av behandligene ikke er testet med tanke på uønskede bivirkninger. Disse kurene er ikke billige, og koster ofte flere tusen kroner per gang.

En tidligere pasient sier at hun ble anbefalt å bruke mer enn 100.000 kroner på ren medisinsk behandling før selve IVF-prosedyren.

En reporter fra BBCs dokumentarprogram Panorama, ble også anbefalt å bruke mer enn 100.000 på slike kurer, uten at hverken den kommende moren eller faren hadde en historikk med fertilitetsproblemer. Forøvrig saksøker Taranissi BBC for denne dokumentaren.

Til sitt forsvar sier Taranissi at han ikke eksperimenterer, men bruker annerkjente teknikker med lovlige medikamenter. Og at statistikken hans taler for seg selv.

Dette er bare den siste i en rekke problemer Taranissi har hatt med overvåkningsorganet HFEA. De har tidligere vært bekymret over at han har altfor mange tvillling- og flerfødsler ved klinikken. De mener dette kommer av at han implanterer for mange embryoer.

Mohamed TaranissiI 2002 tapte Taranissi en rettsak hvor han krevde å få lov å implantere mer enn 3 embryo hos en 47 år gammel kinne. I en annen rettssak vant han frem i en revolusjonerende sak om utvelging av embryoer med tanke på å hjelpe eldre, syke søsken. HFEA ble etter dette tvunget til å endre praksis, og Taranissi fikk en banebrytende tillatelse til å bringe frem en "designer-baby" som kunne donere stamceller til ett eldre søsken med en sjelden blodsykdom. Embryoene ble sortert ut ved hjelp av preimplantasjonsdiagnostikk. Teknikken gjennomføres ved at det befruktede eggets arvemateriale testes før det settes inn i livmoren.

Taranissis tilhengere mener at den etiske problemstilligen rundt designer-babyer har frembrakt "heksejakten" på ham fra myndighetene.

Tidligere i år ble det avslørt at søsterklinikken hans ikke har hatt lisens siden 2005. Selv hevder han at lisensen var under reforhandling, og at hans lisens fremdeles var gyldig. HFEA hevder at de over lengre tid har vært bekymret over hans mangel på samarbeid når det gjelder "papirarbeid". Taranissi selv sier han har samarbeidet fullt ut og handlet i god tro.

Nå har mange pasienter som ble behandlet i perioden uten gyldig lisens kontaktet advokat, med krav om kompensasjon. Mange hevder at de har betalt altfor mye for behandling som ikke var nødvendig. Det er vel ingen overraskelse at de som planlegger å saksøke Taranissi ikke lyktes med behandlingen.

I motsetning til dette er det mange som som hever at de aldri kunne ha født et friskt barn uten Taranissis ekspertise og ukonvensjonelle behandling. En 44 år gammel kvinne hadde brukt mer enn 250.000 kroner på mislykkede behandlinger ved andre klinikker.

Hun hevder at de andre klinikken brukte samme behandling på alle pasienter, men at Taranissi tilpasset behandlingen til deres behov. Hun fikk en 8-måneders behandling først, med injeksjoner, og blodbehandling, for å hindre kroppen i å frastøte seg embryoet. Under svangerskapet fikk hun ytterligere to blodbehanbdlinger til, til over 30.000 kroner, og fødte til slutt en velskapt sønn, William, som nå er 4 år gammel.

"Det er overhodet ingen tvil i min sjel om at jeg ikke hadde lykkes uten denne behandlingen", sier hun til Daily Mail.
- Bare Taranissi så på hele bildet, hevder hun. Hun sier videre at de er mange som støtter ham, og at hans suksessrate taler for seg selv. Han har mer enn 300 medlemmer i en støttegruppe, og mange av disse har drevet lobbyvirksomhet overfor HFEA på Taranissis vegne.

I mellomtiden ser det ut til at kontroversene ikke har skadet hans forretning nevneverdig. Hver morgen strømmer det på med kvinner til klinikken. Alle har en ting til felles: Håpet om at Taranissi vil gi dem barnet de har drømt om, og at fotografiet av deres barn en gang skal henge på veggen, blant alle de andre smilende babyene på kontoret til Taranissi.

Kilder:
Daily Mail
Guardian Unlimited
Times Online
The Independent
BBC News
Times Online
Dagsavisen

 
Link til denne siden på din blogg eller hjemmeside:
Diskuter:
Les også:

  Copyright © 1999-2013 SnartGravid.com
Juridiske merknader