Gå til forsiden
For deg som prøver å bli gravid
 | SnartMamma | NybaktMamma |
lørdag 25. november 2017
Fertility Awareness Method (FAM) Skriv ut E-post
Skrevet av Martha Klem   
torsdag 27. september 2007


Fertility Awareness Method (FAM) er en samling metoder som kan hjelpe deg med å finne ut av hvilke dager i syklusen du har størst sjanse for å bli gravid. I FAM sjekker man 3 fertilitetsindikatorer: den basale kroppstemperaturen (BBT), livmorsekretet og livmortappen.
På denne måten kan du lære deg å kjenne igjen signalene kroppen gir deg gjennom syklusen.


Basal kroppstemperatur
(BBT – fra engelsk "Basal Body Temperature")

BBTKroppstemperaturen varierer naturlig gjennom syklusen. Ved å følge med på endringene kan man se når eggløsningen har vært.
Etter eggløsningen stiger temperaturen noe, og holder seg høyere frem til mensen kommer. Noen ser også en liten senkning av temperaturen rett før egget slippes.
Når temperaturen har holdt seg høy 3 dager på rad, kan man konkludere med at man har hatt eggløsning, og den fertile perioden er over.

Det er viktig å ta temperaturen til omtrent samme tid hver dag, da det er normalt med små variasjoner gjennom dagen. Temperaturen påvirkes av bevegelse, så det er viktig å måle temperaturen før man står opp, og etter minst 3 timers sammenhengende søvn.

Mer om måling av BBT >>

 
Livmorsekret

LivmorsekretLivmorsekretet forandrer seg også naturlig gjennom syklusen. Rett etter mensen er det relativt tørt, før det blir gradivis våtere fram mot eggløsningen. Det mest fertile livmorsekretet, som kommer rundt eggløsningen, kan minne om rå eggehvite. Det er gjerne gjennomsiktig og kan strekkes i en lang tråd (2-20 cm) uten å ryke. Etter eggløsningen vil livmorsekretet gå tilbake til å bli tørt, og noen ganger nesten forsvinne.

Du kan sjekke livmorsekretet ved å tørke deg med litt papir, eller ved å stikke en ren(!) finger litt inn i skjeden.

Mer om livmorsekretet gjennom syklusen >>

 

Livmortappen

LivmortappenDen siste fertilitetsindikatoren er livmortappens stilling og konsistens.
Livmortappen forandrer seg i tiden rundt eggløsningen. Den trekker seg oppover, blir litt mykere og åpner seg for å slippe sædcellene igjennom. Etter eggløsningen vil den gå tilbake til å ligge lavere ned i skjeden, bli fastere og lukke seg.

Den enkleste metoden for å sjekke livmortappen er sittende på huk. Da kommer den lengst mulig ned i skjeden, og du kan føre inn en ren(!) finger.

Prøv å sjekke til samme tid, og i samme stilling, hver dag.

Mer om livmortappens stilling og konsistens >>Dette kan kanskje høres ut som mye jobb, men det tar ikke mer enn et par minutter hver dag.
Det er viktig å notere reaultatene hver dag, sånn at man kan se på det totale bildet av signaler kroppen gir deg.
Vi har laget et skjema som du kan laste ned og skrive ut. Skjemaet er laget i Excel.
Du kan også laste det ned som zip-fil.

 

 Active ImageTaking Charge of Your Fertility
av Toni Weschler

Boken som blir omtalt som "Bibelen" av FAM-tilhengere. Denne boken gir en grundig innføring i Fertility Awareness Method, både for å oppnå graviditet, og for bruk som prevensjon.
Taking Charge of Your Fertility gir deg en helt unik forståelse av kroppen og fertiliteten din.
 Kjøp boken hos
Amazon.com
Amazon.co.uk

 

 
Link til denne siden på din blogg eller hjemmeside:
Diskuter:
Les også:
Linker:

  Copyright © 1999-2013 SnartGravid.com
Juridiske merknader