Gå til forsiden
For deg som prøver å bli gravid
 | SnartMamma | NybaktMamma |
søndag 17. desember 2017
Livmortappens stilling og konsistens Skriv ut E-post
Skrevet av Martha Klem   
søndag 11. desember 2005

Livmortappens stilling og konsistensDet å kjenne på sin egen livmortapp høres kanskje rart ut. Men det er absolutt ikke umulig, og den kan også fortelle deg om du er fruktbar eller ikke.
Kroppen forbereder seg jo som regel på en graviditet hver syklus, og livmortappen gjør sin del for å lette jobben for sædcellene.Hvorfor sjekke livmortappen?
Kontroll av livmortappens stilling og konsistens er en ekstra mulighet for å bekrefte den fruktbare perioden, i tillegg til temperaturmåling og livmorsekret. Det er ikke nødvendig å ta med denne delen, men den kan gi ekstra informasjon hvis man er litt usikker.
Kontroll av livmortappen kan være spesielt nyttig for de som ikke ser en tydelig temperaturøkning etter eggløsning, eller dersom temperatur og livmorsekret ikke samsvarer.


Livmortappen gjennom syklusen
Under mensen er livmortappen ganske lett å kjenne. Den sitter relativt lavt, og er fast, omtrendt som nesetippen, og åpen. Det er for å slippe ut livmorslimhinnen som bli støtt ut.

Etter mensen vil livmortappen lukke seg. Den er fortsatt ganske lav og fast, så det skal være relativt lett å kjenne den.
Dette er tegn på at du ikke er fruktbar.

I de dagene du er fruktbar vil livmortappen endre både posisjon og konsistens. Den kan bli vanskeligere å finne, fordi den trekker seg oppover, og den vil bli mykere og åpne seg. Det er nå den er klar for å slippe inn sædcellene.
Den kjennes også våt og glatt, på grunn av "eggløsningsslimet", som produseres i livmorhalsen.

Når den fruktbare perioden er over, vil "tappen" lukke seg, og igjen bli hardere og synke lavere ned igjen. Sånn vil den være frem til mensen kommer igjen.


Hvordan sjekke livmortappen?
Mange tror at det ikke er mulig å kjenne sin egen livmortapp, men det er det så absolutt.
Den stillingen som gjør det enklest å kjenne livmortappen, er sittende på huk. Da kommer "tappen" lengst mulig ned mot skjedeåpningen, og du kan kjenne den ved å føre peke- og/eller langfingeren forsiktig inn (OBS! vær forsiktig med neglene, og vær alltid ren på hendene!).
En annen mulighet er å sitte på toalettet med et ben på kanten til badekaret e.l.

Start kontrollene så fort mensen er slutt, og sjekk livmortappen en gang om dagen, og helst på omtrendt samme tidspunkt hver dag. Du bør også bruke samme stilling hver dag for å kjenne variasjonene lettere.
Kjenn med fingeren etter høyden (er den lett eller vanskelig å nå?), konsistensen (hard eller myk?) og åpningen (lukket eller åpen?).

Åpningen vil du kunne kjenne som en liten grop på livmortappen. Dersom du ikke har født før vil gropen være ganske liten og rund, mens åpningen vil være mer avlang og større hos en som har født tidligere.

Ikke vær redd om du kjenner noen små klumper på livmortappen, omtrendt som små sandkorn under huden. Det er ganske vanlig med små cyster, og disse forsvinner som regel av seg selv etter noen dager. Dersom de ikke gjør det kan det være lurt å få legen til å ta en liten titt på dem.

Det kan ta noen sykluser før du kjenner forskjellen på åpen og lukket, myk og hard, høy og lav. Men notèr litt hver dag, og etter etterhvert vil du lære deg å kjenne din livmortapp.


Lykke til! (c:
Og husk at det beste er å kombinere metodene temperaturmåling, kontroll av sekret og livmortappens stilling og konsistens, noe som til sammen utgjør FAM (Fertility Awareness Method). FAM kan brukes både for å bli gravid, og som prevensjon.


Klikk her for å laste ned et tomt FAM-skjema, laget i Excel.
(Høyreklikk på linken, og velg "Lagre Mål Som...")
Eller last ned det samme skjemaet pakket som zip-fil.

 
Link til denne siden på din blogg eller hjemmeside:
Diskuter:
Les også:
Linker:

  Copyright © 1999-2013 SnartGravid.com
Juridiske merknader