Gå til forsiden
For deg som prøver å bli gravid
 | SnartMamma | NybaktMamma |
søndag 17. desember 2017
Folattilskudd også mot leppespalte Skriv ut E-post
Skrevet av Ove Brandt   
mandag 23. juli 2007

Nærmere 100 barn blir hvert år født med leppespalte og en ny studie viser at folattilskudd ikke bare reduserer risikoen for ryggmargsbrokk, men også har en gunstig bivirkning i form av redusert risiko for leppespalte hos barn.

Statens ernæringsråd anbefaler at alle kvinner som planlegger graviditet, eller som kan regne med å bli gravide, tar et daglig folattilskudd i form at en tablett med 0,4 milligram. Dette for å redusere risikoen for ryggmargsbrokk.

Professor Rolv Terje Lie, har sammen med Dr. Allen Wilcox ved National Institute of Environmental Health Sciences og norske kolleger, påvist at folattilskudd på 0,4 milligram eller mer pr. dag i tillegg reduserer risikoen for leppespalte hos barn med en tredel. Resultatene ble presentert i en artikkel som nylig ble publisert i British Medical Journal.

Denne tilleggsgevinsten er ny kunnskap, og ble påvist i en studie som ble gjennomført ved hjelp av en spørreundersøkelse i perioden 1996 til 2001. Studien (den såkalte SAMstudien) omfattet 377 barn med leppe, mog/eller ganespalte, samt 196 barn med leppespalte, og en kontrollgruppe på 763. Med en årlig forekomst på ca 100 tilfeller er Norge et av de landene i Europa som har høyest forekomst av leppe og ganespalte, og er dermed en av de vanligste misdannelsene. Årsaken til dette er ukjent.

Lie mener funnet er oppsiktsvekkende og at kunnskapen må føre til hyppigere og enda sterkere anbefalinger av folattilskudd. Han presiserer at tilskuddet må tas før kvinnene blir gravide da misdannelsene oppstår i sjette svangerskapsuke.

Kilde: Folkehelseinstituttets nyhetsbrev Fødselsnytt 1 - 2007 . (PDF-fil)

 
Link til denne siden på din blogg eller hjemmeside:
Les også:

  Copyright © 1999-2013 SnartGravid.com
Juridiske merknader