Gå til forsiden
For deg som prøver å bli gravid
 | SnartMamma | NybaktMamma |
lørdag 25. november 2017
Endometriose Skriv ut E-post
Skrevet av Martha Klem   
lørdag 29. september 2007

MagesmerterEndometriose er en av de vanligste årsakene til magesmerter og infertilitet hos kvinner. Tilstanden er relativt vanlig, og det er estimert at ca. 89 millioner kvinner i fruktbar alder er rammet.

Når man har endometriose har man slimhinnevev som ligner på det som kun skal finnes i livmoren, også andre steder i kroppen. Vevet kan finnes f.eks. i eggledere, på eggstokker, på utsiden av limoren, og i sjeldne tilfeller på organer som f.eks. lever.
Endometriose kan gi kraftige smerter før og under mensen.


Symptomer


Symptomene varierer fra person til person. Det vanligste symptomet er magesmerter, men kan også inkludere kraftige menssmerter, kraftige og/eller langvarie mensblødninger, kronsike smerter i nedre del av ryggen og bekkenet, smerter når man har avføring eller når man urinerer, småblødninger utenom mensen, infertilitet, smerter under sex, kvalme og oppkast.
Symptomene kan begynne 7-12 dager før mensen, og bli gradvis verre, og er vanligvis ekstremt intense under menstruasjonen.
Symptomene blir normalt bedre under graviditet og etter overgangsalderen.


Diagnose


Legen vil ved mistanke om endometriose foreta en underlivsundersøkelse, en utvendig undersøkelse av magen, og skrive rekvisisjon til laparoskopi. Diagnosen blir sett på som svært usikker frem til laparoskopi er utført.


Behandling

Behandling av endometriose har variert gjennom årene, men det har enda ikke lykkes å finne en definitiv kur. Behandlingen går derfor ut på å lindre symptomene, vanligvis enten smerter eller infertilitet.
Behandlingen kan involvere forskjellige kombinasjoner av medikamenter mot smerter, hormonterapi, kirurgi, alternative behandlingformer og/eller livsstilsendringer, avhengig av legens anbefalinger. En annen ting som vil være medvirkende i avgjørelsen av behandlingform, er om målet i hovedsak er å redusere smertene eller å bli gravid.

* Medikamenter

Hormonbehandling, som f.eks. sammenhengende bruk av p-piller, hjelper på symptomene hos mange med endometriose. Dette hjelper ved å unngå eggløsning og mens, og reduserer dermed smartene. Det er dog naturligvis ikke en behandling som vil hjelpe mot infertilitet som følge av endometriose.
Medikamenter kan lette symptomene, men de vil komme tilbake etter behandlingen for de aller fleste.

* Kirurgi

Kirurgi blir også brukt for å behandle endometriose, og gir ofte gode reaultater når medikamenter ikke hjelper. Når endometriose fører til infertilitet, kan kirurgi øke sjansene for å bli gravid.
Kirurgi utføres som regel ved laparoskopi (kikkehullsoperasjon). Kirurgen går da inn og fjerner så mye feilplassert vev og cyster som mulig, og reparerer eventuelle skader tilstanden har ført til.
Kirurgi fungerer, men som regel bare midlertidig. Vevet vil i de fleste tilfeller vokse ut igjen.
Operasjon er som regel det beste alternativet for kvinner som er alvorlig plaget, enten det gjelder store mengder vev, store smerter eller infertilitet.

Hos ca. halvparten av kvinnene som blir operert, vil symptomene komme tilbake innen ett år.


Ta kontakt med fastlegen din hvis du har mistanke om at du har endometriose.
 
Link til denne siden på din blogg eller hjemmeside:
Diskuter:
Les også:
Linker:

  Copyright © 1999-2013 SnartGravid.com
Juridiske merknader