Gå til forsiden
For deg som prøver å bli gravid
 | SnartMamma | NybaktMamma |
søndag 17. desember 2017
Modning av egg utenfor kroppen Skriv ut E-post
Skrevet av Ove Brandt   
onsdag 14. desember 2005

En fertilitets­klinikk i India hevder å ha funnet en måte å modne egg utenfor kroppen på.

Dette har tidligere bare vært mulig i kvinnens kropp.

Kvinner med eggløsningsproblemer, f.eks ved PCOS, må idag ofte gjennom både kostbare og plagsomme hormonkurer for at eggene skal modnes til eggløsningen. Opptil 5-10% av de som behandles med hormoner får problemer med overstimulering, en lidelse som kan føre til sykehusinnleggelse, infertilitet eller i verste fall døden.

Teknikken, kalt IVM, In Vitro Maturation, går ut på å hente ut egg tidlig i den månedlige syklusen, og modne de ved hjelp av hormoner i et laboratorium. Egget modnes i et miljø som etterligner eggstokkenes best mulig. De blir undersøkt regelmessig for spesielle vekstmønstre som viser modenhet, og overvåket frem til de oppnår samme modningsgrad som ved en ordinær eggløsning.

Dette skal visstnok  være mye rimeligere enn dyre hormonkurer. Samtidig reduseres plager og risikofaktorer betraktelig.

Kilde: Hindustan Times

NB: Oppdatering: 

Etter tips fra en av våre brukere (takk, Labolina), har vi fått greie på at dette slett ikke er en nyhet, slik vår indiske kilde hevder. Seksjon for barnløshet ved St. Olavs hospital og Fertilitetssenteret Omnia har søkt om og fått dispensasjon fra Bioteknologinemnda til å starte et prøveprosjekt med IVM.

I uttalelsen fra nemnda heter det: "Bioteknologinemnda ser det som positivt at det utvikles metoder for assistert befruktning som reduserer den fysiske belastningen på kvinnen. Hormonstimuleringen kan medføre alvorlige bivirkninger på kvinnen i tillegg til at den utgjør en betydelig andel av kostnadene til behandlingen. Etisk er det også problematisk at friske kvinner må gjennomgå en potensielt risikofylt medisinsk behandling for å få ut egg egnet for befruktning."

Pasienter som vil bli vurdert for IVM er i første omgang kvinner som har et relativt stort antall follikler. Spesielt vil dette gjelde kvinner med polycystiske ovarier (PCO).

Du kan lese mer om det norske prøveprosjektet her. (PDF fra Bioteknologinemnda)

Sist oppdatert ( torsdag 29. november 2007 )
 
Link til denne siden på din blogg eller hjemmeside:
Diskuter:
Les også:

  Copyright © 1999-2013 SnartGravid.com
Juridiske merknader